Sanne Leijssenaar: “Toen ik toetrad tot de maatschap, besefte ik dat het moeilijk kon worden om een huis te kopen”

Het is een jaar van grote veranderingen voor Sanne Leijssenaar. In januari trad ze toe tot een maatschap van psychologen en een paar maanden later kocht ze haar eerste huis. Of zij en haar vriend Martijn Meekhof het huis konden kopen, bleef spannend tot de laatste dag. 

“Begin dit jaar kreeg ik een unieke kans: ik mocht toetreden tot de maatschap van Educare, de psychologiepraktijk waar ik als orthopedagoog werk. Ik moest er even over nadenken, want ik had eigenlijk nooit de ambitie gehad om ondernemer te worden. Wel wist ik zeker dat ik niet snel weer zo’n kans zou krijgen. Al snel besloot ik ervoor te gaan.”

Huis kopen in Meppel

“Toen ik toetrad tot de maatschap, besefte ik dat het moeilijk kon worden om een huis te kopen. Mijn vriend Martijn en ik waren daar in die periode net mee bezig. Vanwege zijn vaste contract besloten we ons toch in te schrijven voor een nieuwbouwproject in Meppel. Om erachter te komen of we de benodigde hypotheek konden krijgen, planden we een afspraak bij Marcant.”

Kennis van werken in een maatschap

“De hypotheekadviseurs die we tot dat moment hadden gesproken, schatten onze kans op een hypotheek klein in. Marcel en Marco keken er anders tegenaan. Ze bleken veel kennis te hebben van het werken in een maatschap en begrepen de situatie waarin we zaten. Toen we bericht kregen dat we waren ingeloot voor een huis, had ik direct het gevoel dat we met hen verder moesten gaan. Misschien zouden we de hypotheek dan toch kunnen rondkrijgen.”

Hypotheekaanvraag opstellen

“Marcel stelde de aanvraag voor ons op. Hij gaf duidelijk aan welke documenten hij nodig had. En dat waren er nogal wat. Zelfs de accountant moest aan de slag. Na het indienen van de aanvraag, begon het wachten. Dat vond ik een zenuwslopende periode. Vanwege de coronacrisis voerden de banken extra controles uit, waardoor het nóg langer duurde. Voor mijn gevoel had ik er geen grip op, omdat alles via Marcel liep. Gelukkig kon ik hem altijd bellen of appen voor een update.”

Gentlemen’s agreement

“Op de dag dat onze optie op het huis verliep, kregen we het verlossende telefoontje: de hypotheek was rond. Op basis van een gentlemen’s agreement weliswaar, maar we konden in ieder geval verder. Dat was zo fijn om te horen. Inmiddels zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe huis. Verwachting is dat we dit voorjaar de sleutel krijgen.”  

Sanne Leijssenaar