“Ik dacht dat je voor een financiering naar de bank moest”

Sport-Inn Kampen

De Sport-Inn, bij sommigen beter bekend als Sporthuis Frans, is een begrip in Kampen. Al jarenlang verkoopt Jos van der Kamp hier met veel plezier voetbal-, hardloop- en wandelartikelen. Op een dag kreeg hij de vraag of hij de winkel wilde overnemen. Hoewel hij niets liever deed, was hij ook realistisch. Vanwege de grote investering verwachtte hij niet dat het zou lukken. Toch is hij sinds de zomer van 2021 de nieuwe eigenaar.

“De overname van de Sport-Inn voelde als een ver-van-mijn-bed-show. Ik had er veel geld voor nodig. Tegelijkertijd vond ik het zó’n mooie kans dat ik besloot de mogelijkheden te onderzoeken. Vanuit mijn sportersmentaliteit wilde ik er alles aan doen om de overname voor elkaar te krijgen. Ik moest er niet aan denken dat ik ooit tegen mijn kinderen zou zeggen dat ‘die winkel van papa had kunnen zijn’.”

“Eerst ging ik naar mijn huisbank. Ik verwachtte dat we uitgebreid mijn situatie zouden doornemen, maar dat viel tegen. De medewerker gaf al snel aan dat ik de overname beter uit mijn hoofd kon zetten. Ik benaderde daarna nog meer banken, maar kreeg steeds nagenoeg dezelfde reactie. Toen vervolgens ook nog eens de coronacrisis uitbrak, was ik voor mijn gevoel helemaal kansloos.”

“Op een dag sprak ik met een bekende over de overname. Ik vertelde hem dat ik de financiering niet rond kreeg, waarna hij vroeg of ik al eens aan Marcel van Marcant had gedacht. Hoewel ik Marcel kende uit mijn woonplaats IJsselmuiden, was ik hem helemaal vergeten. Ik dacht dat je voor een financiering naar de bank moest, maar er bestaan natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.”

“Zo ging het balletje rollen. Marcel bedacht een alternatieve oplossing en benaderde verschillende financieringspartijen. Hij deed er alles aan om me te helpen. Uiteindelijk bleek het mogelijk om een financiering te regelen tegen een iets hogere rente. Aangezien Marcel vertrouwen had in deze oplossing, durfde ik ervoor te gaan. En is de Sport-Inn sinds afgelopen zomer van mij.”

“Hoe het bevalt om een eigen winkel te hebben? Ik had verwacht dat het veel stress met zich zou meebrengen, maar dat valt mee. De verkoop verloopt voorspoedig en qua financiën sta ik er goed voor. Ik merk dat de Sport-Inn al een beetje voelde als mijn eigen zaak. Verschil is dat ik nu ook écht de eigenaar ben.”